Kaffeprovningar

Kaffet har 800 smakaromer, till skillnad mot vinet som endast har 400 aromer, men det är först nu som kaffeprovningar börjar hållas runt om i landet. Intresset för kaffe har exploderat de senaste åren, och i takt med att gemene man blir mer och mer intresserad för mat, dryck och olika smaker så väljer man att bredda sin syn när det kommer till kaffebönan och förvandlingen den genomgår från skörden till koppen. Det är mycket som spelar in när det kommer till kaffets arom och smak. Ursprung, jordmån, torkning och rostning påverkar den slutliga koppen, många attribut som går att jämföra med vintillverkning.

Ständigt nya trender

För den mer insatte kanske det inte är en nyhet att mikrorosterier är nya kaffetrenden. Som så mycket annat så riktar också kaffevärlden in sig på småskalig produktion. Kvalité får komma i första rummet och kvantitet prioriteras inte. Bönan rostas inte för hårt, utan man vill kunna känna bönans karaktär snarare än den hårt rostade aromen, allt för att kunna spåra bönans ursprung. Trenden med specialkaffe och mikrorostning uppstod i USA för ungefär 30 år sedan. På grund av Sveriges höga kvalité på filterkaffe tog det ett tag innan trenden letade sig in på svenska caféer. I början på 2000-talet började baristan Mats Johansson med den lättare rostningen på kaffebönan.

Från bitter till finstämd arom

I dag anordnas det kaffeprovningar, även kallad koppning lite här och var, främst i storstäderna Göteborg, Stockholm och Malmö. En koppning går till på det viset att man oftast provar en kopp kaffe i taget genom att ta en fylld tesked och sörpla i sig. Ju mer luft man suger i sig samtidigt som kaffet, desto bättre. Till skillnad från vinet så smakar kaffet olika vid olika temperaturer, och olika bönor ger ifrån sig olika aromer när de sjunker i temperatur. Ett bra kaffe smakar även bra när det är kallt. Genom den lätta rostningen vill man komma ifrån den kärva bitterheten och istället fokusera på aromen i kaffet och smaken som bönan ger ifrån sig.

Related Posts

_