Från kakaoböna till choklad

Choklad är baserat på kakao och det har länge varit en populär sötsak. Du kan hitta choklad i bakverk, praliner eller i flytande form som dryck. I genomsnitt äter vi i Sverige 5,4 kg choklad per person/år. Den första chokladen kom till Europa 1502 och fördes hit av Christofer Columbus. Till en början var chokladen endast i dryckesform och speciella chokladhus öppnade upp där drycken serverades. Många år senare upptäcktes det att det gick att använda kakao på fler sätt och 1847 framställdes den första chokladkakan. I Sverige grundades på slutet av 1800-talet b.la. Cloetta och Marabou, företag som än idag tillverkar och säljer chokladkakor.

Speciell dag för en av våra populäraste sötsaker

Chokladen har tilldelats en alldeles egen dag där den uppmärksammas och hyllas. I Sverige firas chokladens dag den 11 november varje år, och det är en perfekt dag att unna sig en bit choklad. Många förknippar choklad som något onyttigt men choklad har faktiskt egenskaper som påverkar din hälsa positivt. Choklad med hög kakaohalt (minst 70 %) minskar risken för b.la. hjärtinfarkt och stroke samt sänker ditt blodtryck. Kakao innehåller tryptofan och fenyletymin, vilket höjer serotoninnivån i hjärnan, detta verkar ångestdämpande och får dig att känna dig lycklig. Så du behöver inte ha dåligt samvete över att äta en bit choklad då och då.

Vart kommer kakao ifrån?

Chokladen har sitt ursprung i kakaoträdet som växte i regnskogar i Centralamerika. Man tror att Mayaindianerna odlade kakaoträd redan på 600-talet. De använde kakaobönorna som valuta innan de lärde sig att framställa en typ av chokladdryck som kallas för ”xocolatl”. Denna dryck hade mycket hög status på grund av sina goda egenskaper och gavs till furstar och soldater. Kakaoträdet trivs i ett tropiskt och fuktigt klimat och kan därför inte odlas vart som helst. Idag odlas kakao i Centralamerika, Brasilien och vissa länder i Afrika. Elfenbenskusten är världens största exportör av kakao och exporterar två tredjedelar av all världens kakao. Framställningen av choklad görs sedan i fabriker världen över. I Sverige är Cloetta den största producenten av choklad.

Related Posts

_