Det är härligt att packa upp en perfekt komponerad matkasse med råvaror som gör matlagningen riktigt rolig. En ingrediens i maten som fungerar helt fantastiskt som krydda i maten är choklad. Den som börjat med choklad i maten, slutar inte med det. Det är egentligen kakaon som ger den fylliga smaken i mat, så det är mörk choklad med hög kakaohalt som gäller. Kakaon brukar ge en välbekant smak men kan vara svår att identifiera i till exempel en gryta av kyckling, köttfärs eller högrev. För vegetarianen eller veganen fungerar bön- och baljväxter mycket fint med kakaosmaken. Chili och choklad är två kryddor som fungerar bra ihop i matlagningen.
Det behövs inte mycket choklad i maten för att den ska bli intressant! Prova den i en sås eller gryta. Chokladflagor eller fint riven choklad passar också i en salladsdressing eller grillsås. Kakaohalten i ”matchokladen” ska ligga runt 70-85 %. Glöm inte heller att choklad har goda effekter för hälsan! Kakaon är rik på antioxidanter, magnesium, kalium, koppar och järn. mörk choklad minskar stress och är bra för humöret. Stress är i dag en av de sjukdomar som ökar mest i Sverige. Det måste bero på att svenskarna äter alldeles för lite choklad. Det i sin tur måste bero på att de har begränsade idéer om hur choklad kan användas! Det lönar sig att botanisera lite bland olika chokladsorter och skaffa choklad av bra kvalitet. Eftersom det inte behövs så stora mängder i maten- det brukar röra sig om cirka 30-40 gram i en rätt för fyra – går det alldeles utmärkt att ha en liten chokladavdelning med några olika sorter i kryddhyllan. Då kan du lätt välja en passande kakaohalt och grad av sötma till din maträtt.