Kaffet och chokladens påverkan på tänderna

Den här sidan är till för dig som gillar kaffe och choklad. En sak som kan vara alltför lätt att glömma bort är att allt vi äter och dricker påverkar våra tänder. Kaffe i sig är en ganska stark dryck som kan bidra till missfärgningar på tänderna. Choklad är sött vilket i sin tur kan leda till karies. I det här inlägget kommer du att få tips på hur du bäst tar hand om dina tänder för att på så sätt kunna fortsätta att njuta av kaffe och choklad.

Tandimplantat

Ibland kan det ha gått så pass långt att man kan behöva ta ut den skadade tanden och ersätta den med ett implantat. Det är mycket vanligare än vad du tror och om det är aktuellt för dig att skaffa tandimplantat kan du vända dig till din lokala tandläkare. Om du bor i Stockholm söker du efter tandimplantat i Stockholm för att se vilka tandläkare i Stockholm som erbjuder tandimplantat.

Borsta tänderna

Det allra bästa du kan göra för att förhindra att du får karies är att du borstar dina tänder regelbundet. Det finns en anledning till varför vi redan från barnsben får lära oss att borsta tänderna varje morgon och kväll. Därför är det viktigt att du har en bra tandborste, ser till att byta ut den när den blir sliten, har en bra tandkräm och borstar dina tänder minst två gånger om dagen. Numera finns det flera olika sorters tandborstar att välja bland. Det finns vanliga klassiska tandborstar du använder för att borsta dina tänder manuellt för hand, och det finns eltandborstar som går på batteri.

Vårda ditt tandkött

De allra flesta har det som rutin att borsta sina tänder två gånger varje dag. En sak som många glömmer bort att vårda är tandköttet. Om ditt tandkött inte är friskt ökar risken för infektioner. Det finns flera saker du kan göra för att hålla ditt tandkött friskt. Du kan till exempel köpa tandtråd och använda tråden i samband med tandborstning mellan dina tänder för att få bort matrester. När du låter matresterna vara kvar finns risken att bakterier byggs upp vilket i sin tur kan leda till att du får hål i dina tänder. Därför är det viktigt att du använder tandtråd med jämna mellanrum.

Använd munskölj

Ett annat bra sätt att vårda din munhälsa är genom att använda munskölj. Om du har lätt att få hål i tänderna ska du använda ett munskölj som har en hög halt av flor. Men i övrigt finns det många olika sorters munskölj du kan välja bland. Munskölj används som komplement till din tandborstning, men kan aldrig ersätta effekten av att borsta tänderna helt och hållet. Men däremot kan du använda munskölj om du vill fräscha till din andedräkt mellan tandborstningarna. Till exempel om du har druckit flera koppar kaffe.

Related Posts

_