Koffein – så påverkar kaffet din nattsömn

Du är inte ensam om att ligga sömnlös efter att ha druckit kaffe sent på kvällen. Majoriteten av oss lider av sömnsvårigheter efter ett allt för stort intag av koffein. Det är en vana att ha en kaffekopp i handen och ibland kan det vara svårt att bryta vanan att ha en kopp nära till hands, särskilt om du ofta sitter i möte eller har en kopp ståendes på skriv- eller verkstadsbordet . Vi svenskar är ju bra på det här med fika och kaffe är en stor del av vår vardag.

Tips för dig som vill dricka flera koppar

forskning visar nu att du kan dricka upp till 4 koppar kaffe om dagen utan att uppleva några negativa hälsoaspekter. Du som ofta ligger och vrider och vänder på dig vid läggdags kan även du fortsätta att njuta av de goda kopparna om du har följande knep i åtanke. Begränsa kaffedrickandet till förmiddag och tidig eftermiddag, så tillvida du inte jobbar natt, och ha som tumregel att inte konsumera kaffe efter klockan 15.00. Då hinner koffeinet försvinna ur kroppen innan läggdags. Om det inte fungerar så kan du prova att endast dricka kaffe fram till och med lunchtid. Välj ett koffeinfritt alternativ om du bara måste ha en kopp kaffe efter kvällens middag. Koffeinfritt kaffe finns idag i brygg-, pulver- och kapselform och smakar nästintill likadant som vanligt kaffe.

Mugg eller kopp?

Vi svenskar dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe om dagen. Det säger en del om vår förkärlek för kaffe men kanske mindre om den egentliga mängden. Du kanske nöjer dig med en liten kopp medan kollegan måste ha en till brädden fylld mugg. Om du vill dra ner på ditt kaffedrickande är det bra att se över storleken på din kopp. Om du väljer en mindre modell kan du halvera mängden, utan att ens reflektera över det då det blir en vana att ta den nya koppen. bra sängar hjälper också till att främja en god natts sömn. Investera i ditt sovrum och omvandla det till ett rum som bjuder in till avkoppling. Med en skön madrass och fluffiga täcken sover du garanterat hela natten.

Related Posts

_