Choklad kan motverka demens och hjärtsjukdom hos äldre

Choklad är en fantastisk produkt! Den kommer i olika smaker och smälter i munnen som en klick rent smör i solsken. Speciellt den mörkare chokladen påverkar kroppen positivt eftersom den motverkar åldrandet. Känner du dig sugen på en god chokladbit? Om du dessutom är senior kan du få pensionärsrabatt på dessa läckerbitar!

Den läkande chokladen

Mörk choklad – choklad med 60 % eller högre kakaohalt – har förmågan att förebygga hjärt- och kärlsjukdom, samt cancer. Godsaken påverkar cellerna eftersom den ger ett skydd mot fria radikaler och därigenom har en bromsande effekt på åldrandet. Choklad innehåller mängder av antioxidanter och hälsosamma vegetabiliska fetter som motverkar den cellulära åldringsprocessen.

Dagliga promenader kombinerat med en bit mörk choklad här och där är en intressant tanke – vilken effekt skulle detta få på Sveriges senior befolkning?

Inflammationsdämparen

Chokladen är hälsans och cellernas bästa vän och besitter också en förmåga att dämpa inflammationer i människokroppen. Eftersom chokladen har en främjande effekt på regenerering kan dessa godbitar även hjälpa till med att motverka kroniska inflammatoriska sjukdomstillstånd.

Minskar risk för demens sjukdom

Men hur är det med demens sjukdom, exempelvis Alzheimers? Kan choklad hjälpa till att motverka detta? Dessa frågor diskuteras frekvent bland forskare. I en portugisisk studie framgår det att äldre människor som äter mer choklad har en minskad risk att insjukna i demens sjukdom. Testen utfördes på personer från 65 år och äldre där man genomgick tester för att utröna hjärnans kognitiva förmåga. När testet upprepades efter fyra år kunde man konstatera att de chokladätande försökspersonerna hade sänkt risken för kognitiv hjärnsvikt med hela 40 procent. Lägg därtill att choklad piggar upp, du känner dig positiv samt det blir lättare att koncentrera sig.

Related Posts

_