Oväntade chokladparningar

Det finns vissa kombinationer som i gemen anses vara ganska naturliga och självklara, som till exempel chips och öl, pizza och coca cola eller kaffe och kanelbullar. Anledningen till att vissa livsmedel och drycker tycks passa bättre ihop än andra har framförallt med deras smak och konsistens att göra, och det är därför som de flesta inte tar en kopp varm choklad till sin potatis med skagenröra men däremot kan tänka sig göra det om det vankas semla.

Choklad har bara funnits i Europa i några hundra år, även om Christoffer Columbus och de spanska conquistadorerna introducerade kakaobönan redan på 1500-talet. På den tiden handlade det dock om drycken, och det skulle dröja ett antal århundraden innan regelrätta chokladbitar och chokladkakor uppfanns. Runt samma tid kom ”Satans bittra uppfinning”, idag bättre känt som kaffe, till Europa och snart skulle de båda komma att förenas i världens många konditorier. Det finns dock en hel del chokladkombinationer som kanske förvånar lite, och här följer några exempel.

Choklad och vin

”Usch” och ”blä”, säger säkert de flesta bara vid tanken på att kombinera choklad med vin, och det beror på att båda produkterna innehåller ämnen som inte fungerar bra med varandra. Medan båda är fulla av antioxidanter innebär det samtidigt att de innehåller tanniner som när de kombineras i munnen skapar en illasmakande effekt. Av den anledningen är det ingen bra idé att servera vanligt, torrt vin till choklad men däremot kan ett sött portvin eller något bubblande passa alldeles utomordentligt. Du kan hitta många passande viner hos vinoteket.se och sedan överraska vänner och bekanta genom att bjuda på denna oväntade kombination. Vill du ta ännu ett steg i samma riktning kan du också prova på chokladvin, en slags likör som innehåller en blandning av båda.

Choklad och mat

Att ta en chokladbit efter maten är knappast särskilt överraskande, men att ha choklad i maten kan däremot synas ganska oväntat. Det finns dock massor med goda recept med choklad, som till exempel chili con carne eller kyckling med mörk chokladsås. För den som känner sig extra äventyrlig finns det andra kombinationer som är förvånande goda, som till exempel broccoli, soltorkade tomater eller getost som har doppats i choklad.

Faktum är att kakaobönan har använts i matlagning sedan urminnes tider och enligt forskare är det inte bara en god utan också en nyttig kombination. Choklad är inte alltid det bästa valet för midjemåttet, men samtidigt finns där många nyttiga ämnen som är bra för till exempel hjärtat och hjärnan. En viktig faktor som inte bör glömmas bort är också njutningen i sig, så om du trots allt föredrar en bit choklad till kaffet så är det verkligen inget fel med det heller!

Related Posts

_