Olika sorters kakaobönor

Även om det finns många olika chokladbönor, är det bara tre av dem som odlas i kommersiell skala, och som används för att framställa kommersiella chokladprodukter. Dessa är forastero, criollo och trinitario.

Den allra vanligaste av dessa tre, som står för 90 procent av produktionen, är forastero. Att den odlas i så hög utsträckning beror på att den är mycket tålig och härdig, samtidigt som den ger en hög avkastning på odlingen. Forastero odlas både i Afrika och Sydamerika, i länder som Ghana, Nigeria och Elfenbenskusten respektive Brasilien, Costa Rica, Dominikanska republiken och Ecuador. Forasterobönan brukar i sin tur delas in i två sorter, beroende på om den odlas ovanför eller nedanför Amazonas. Bönan ger upphov till en mörk och bitter choklad, varför den ofta används vid blandning.

Criollo står i sin tur för en mycket liten del av produktionen av kakaobönor, trots att dessa bönor anses vara de allra finaste. Det beror på att dessa bönor är känsliga för sjukdomar, vilket gör det riskfyllt att odla dem. Dessutom är avkastningen för dessa bönor lägre än för de övriga två, även om man lyckas med en skörd. Denna böna odlas nästan uteslutande i de länder där den har sitt ursprung, till exempel i Nicaragua, Guatemala, Mexiko, Venezuela och Colombia.800px-Cocoa_Pods

Den tredje sortens kakaoböna, trinitario, är egentligen en kombination av forastero och criollo. Bönan uppstod på Trinidad på 1700-talet. Spanjorerna hade då odlat criollo på ön i runt hundra år, men en orkan år 1727 medförde att nästan alla planteringar förstördes. När man skulle återskapa dem planterade man forastero istället, vilket medförde att korsningar av de två bönorna började växa fram från de rester av criollo som fanns kvar. Trinitario kan till viss del sägas ha fått det bästa av två världar, då bönan har ärvt tåligheten från forasteron, men smaken från criollon.

Om du älskar choklad och allt som tillverkas med kakaobönor, och letar efter nya recept med chokladtema att prova, ska du gå in på Matklubben. Där finns redan tusentals recept, och nya läggs till varje dag, så du kommer garanterat kunna hitta något som du aldrig har provat förut.

Related Posts

_