Kaffets olika rostningar

Visst är det många saker som avgör hur en kopp kaffe smakar – allt från vilken jordmån som har rått där kaffeplantan har odlats till vilken typ av mjölk du tillsätter i kaffet, och alla steg däremellan i processen från planta till dryck. Men ett av de viktigaste stegen i processen är onekligen rostningen av bönorna. Rostningen i sig tar egentligen bara mellan åtta och femton minuter, men är avgörande på många sätt. Dels för att kaffebönorna utan rostningen skulle förbli gröna, och inte alls kunna generera den aromatiska och smakrika dryck vi är vana vid. Dels för att rostningen är känslig, och små misstag kan leda till att bönorna skapar ett kaffe med bränd smak.

I grunden är principen för rostningen mycket enkel – ju längre du rostar, och ju mörkare bönan blir, desto starkare smakar kaffet. Rostningen medför dock även en annan effekt, nämligen att koffeinet bränns bort. En annan skillnad i graderingen av de olika rostningarna, förutom smaken, är alltså att mörkrostat kaffe innehåller mindre koffein än ljusrostat.coffee-1341259_960_720

I Sverige brukar man vanligtvis tala om tre olika graderingar på rosten: mellanrost, mörkrost och extra mörkrost. Mellanrost är egentligen den lägsta graden av rostning – mindre rostat än så vill man inte ha kaffet. Mellanrostade bönor hettas upp till ungefär 200 grader, då pyrolysis börjar inträda. Det är en process då bönorna börjar expandera och bli bruna, och de kan höras ”poppa”. Mörkrostade bönor får ligga kvar längre än så, tillräckligt länge för att det syrliga i bönorna ska brännas bort, och för att kaffet istället ska få en lite bitter karaktär. Extra mörkrost innebär att bönorna får ligga kvar och rosta så länge att de hinner ”poppa” en gång till, och det är en fin balansgång för att inte gå över gränsen och låta dem brännas.

Oavsett vilken rostning man föredrar håller nog de flesta med om att en av de bästa platserna att avnjuta en kopp kaffe är i solen på sin uteplats. Förutsättningen för att man ska kunna göra det är dock att man har en uppsättning bekväma utemöbler. Om du behöver köpa nya utemöbler inför sommaren hittar du ett stort utbud med något för alla på Byggmax.se.

Related Posts

_