Hälsofördelar med choklad

För oss som älskar choklad kan det vara dags att läsa lite extra om ämnet hälsa. Det har nämligen nyss bevisats att ett intag av mörk choklad främjar tillväxten av hjärnbarken. Det betyder att vår kognitiva förmåga ökar, och det blir lättare att både lära sig nya saker, och att minnas det vi lärt oss. Det kanske inte är så konstigt att choklad infördes först som ett hälsobringande läkemedel från djungeln under de stora upptäcktsresornas äventyr i främmande länder. Kakao har vuxit vilt i Sydamerika men odlas nu i stora delar av de tropiska områden där den frodas. Kakao i sig själv är en bitter böna, med stark smak och tydligen läkande egenskaper. För att runda av den smaken har man tillsatt socker, och i flertalet blandningar mjölk eller grädde. Proportionerna mellan kakaobönan, kakaofettet, annat fett, socker och mjölk avgör smaken på den choklad som tillverkas. Mörk choklad innehåller minst socker.

Varm choklad som dryck

Den nya forskningen talar också om fördelen för äldre människor med varm chokladdryck. I försöken, som visserligen utförts i en lite skala, visade det sig att chokladen gör hjärnan större, och läker tecken på åldrande i och med att hjärnbarken fick en tillväxt på kort sikt. Just drickchoklad var på det sätt den äldre generationen oftast kom i kontakt med choklad i barndomen, och det innebär att förutom att ha läkande egenskaper kan varm chokladdryck även väcka upp minnen som skapar lustfyllda känslor os den äldre. För att skapa den gamla sortens chokladdryck behöver du antingen ett mörkt kakaopulver utan socker, eller riktigt mörka chokladdroppar, sådana som skapats för att smältas ned. Du behöver också socker, allra helst från en sockertopp, och mjölk eller vatten samt grädde. Chokladen ska inte vara för söt, och den ska vara ganska tunn, Använder du kakaopulver blandar du det med lite socker och grädde och rör ihop det innan du tillsätter kokande vatten. Använder du chokladdroppar att smälta tillsätter du dem till het mjölk.

Andra effekter av choklad

I äldre tiders choklad tillsattes alltså socker i mindre mängd. Man hade inte heller möjlighet att äta några större mängder. Skulle du trots den ringa mängden socker i chokladen du väljer att äta få problem med ilningar i tänderna kan det bero på flera saker, och då är det bra att det finns akut tandläkare att söka upp. Oftast kan ilningarna bero på värme eller kyla, så avvakta och se om det går över. Gör det inte det kan du ta upp det med din tandläkare. Vill du helst inte alls äta socker finns det i dag ett bra sortiment av ekologiskt odlad sockerfri choklad. Det finns också god och rättvisemärkt choklad, vilket innebär att den som köper den chokladen att njuta av också bidrar till att kakaoodlare och arbetare får en human behandling och lön för sitt arbete. Då finns det ju ännu fler skäl att äta choklad med gott samvete!

Related Posts

_