Cappuccino, latte eller espresso? Olika kaffevarianter

Hör du till dem som brukar beställa ”en vanlig kaffe” när du går på kafé? Ofta menar man med detta en kopp traditionellt bryggkaffe, och anledningen till att man måste särskilja denna typ av kaffe när man beställer på kafé idag är för att det på de flesta kaféer och restauranger finns ett stort utbud av olika kaffevarianter, ofta lika stort som utbudet av bakverk.

De flesta kaffedrycker som går att beställa på svenska kaféer idag har italienska namn, och de två kanske mest välkända och populära är latte och cappuccino. Den försnämnda kaffedrycken, latte, som i Sverige också kallas kaffe latte, heter ursprungligen på italienska caffè latte. ”Latte” betyder ”mjölk” på italienska, och det är också mjölk som latte till största delen består av. För att tillreda en latte börjar man med en espresso eller dubbel espresso i ett högt glas, som man sedan fyller med ångvärmd mjölk. Ofta kryddas latten med kanel eller andra smaksättningar. En cappuccino serveras i en betydligt mindre kopp, och består av en enkel espresso, en tredjedel ångvärmd mjölk och en tredjedel skummad mjölk.

En annan variant, som liknar cappuccino, är caffè macchiato, som vanligtvis bara kallas macchiato i Sverige. ”Macchiato” betyder ”fläckig”, och syftar på att kaffet ”fläckas” med lite mjölk. En macchiato består nämligen av en espresso som toppas med lite ångad mjölk. Den är med andra ord starkare än cappuccinon. Det går också att beställa latte macchiato på många kaféer. En latte macchiato kan nästan sägas vara det omvända från caffè macchiato, då det i en latte macchiato är mjölken som ”fläckas” med lite kaffe. Precis som en vanlig latte serveras en latte macchiato i ett högt glas.800px-Hokitika_Cheese_and_Deli,_Hokitika_(3526706594)

Mjölk är med andra ord den vanligaste tillsatsen i kaffedrycker, men det finns också en variant där man använder sig av vatten, nämligen americano. En americano består helt enkelt av en espresso som spätts ut med lika mängd hett vatten. Drycken (och dess namn) etablerades under andra världskriget, då soldater från USA som befann sig i Italien och Frankrike började spä ut sitt kaffe på detta sätt för att få en kaffedryck som liknade kaffet från deras hemland. Det finns dock även andra sätt att justera intensiteten av en espresso. En ristretto är till exempel en espresso som har tillretts med bara halva mängden vatten, vilket gör smaken betydligt mer intensiv. Motsatsen kan sägas vara en lungo, där nästan dubbla mängden vatten används. Vattnet får dock även rinna långsammare, varför den inte blir lika ”svag” som en americano.

Det finns också flera specialvarianter av en espresso. Ett exempel är espresso romano, som är en espresso med ett litet stänk citron i. Om man vill ha en sötare variant kan man också beställa espresso con panna – då får man lite vispgrädde i sin espresso. Dessa två varianter är dock inte vanliga i Sverige; kanske får man bege sig till Italien för att uppleva alla regionala kaffevarianter.

Om du vill prova kaffe på ytterligare sätt, förutom de som nämnts ovan, behöver du dock inte åka längre än till O’Learys i Mall of Scandinavia. Där kan du förutom att spela biljard och äta god mat också njuta av en rad olika kaffedrinkar, där kaffe har blandats med olika likörer och spritsorter för att skapa nya smakkombinationer. Det finns med andra ord en kaffedryck för alla.

Related Posts

_