Världens dyraste kaffesorter

En del föredrar sitt kaffe starkt och svart, en del lite mildare och med mycket mjölk, som i en cappuccino. Vissa dricker pulverkaffe medan andra investerar i dyra proffsmaskiner. Sedan finns det kaffeälskarna som letar världen runt efter det bästa kaffet som existerar. Vanligtvis så innebär det också att kaffet är väldigt dyrt, då det kanske inte produceras så mycket av det eller så är processen från odling till den färdigrostade kaffebönan mycket komplicerad. Vad är då världens dyraste kaffesorter? Läs vidare för att få reda på vilka två sorter som toppar listan.

Panama och Indonesien

Hacienda La Esmeralda heter en kaffesort som är mycket exklusiv. Över hela världen är det känt för sin mycket unika smak som uppstår genom de unika odlingsmarkerna. Kaffet odlas i skuggan av guavaträd i Panama. För att köpa ett kilo av detta kaffe behöver du ungefär 1428 kronor.luwak Det allra dyraste kaffet som finns i världen är Kopi Luwak Coffee. Hela 2280 kronor får du betala per kilo för detta kaffe som på svenska heter: Bajskaffe. Det är nämligen palmmården som producerar detta kaffe, genom att äta kaffebönor av sorten Robusta eller Arabica. När det har passerat matsmältningssystemet är kaffebönan redo för marknaden. Många människor prisar den milda smaken som dessa kaffebönor har, men Palmmårdar får betala ett högt pris för denna efterfrågan. Palmmårdarna hålls fångna i små burar och får enbart äta kaffebönor, vilket är mycket plågsamt för dem. Denna framställningsmetod har lett till att svenska återförsäljare har slutat importera kaffet.

Vi är ett kaffedrickande folk

Vi älskar kaffe här uppe i den norra delen av jorden. Vi dricker faktiskt mest kaffe i världen här i Norden, med våra 1600 miljoner liter som den årliga kaffekonsumtionen uppskattas till. Det var i mitten på 1800-talet som kaffedrickandet kom igång på allvar i Sverige, men fikatrenden är som starkast just nu. Det var i mitten på 1990-talet när en massa kaffekedjor dök upp i städerna och den trenden håller i sig. Nu har vi mer kaffekedjor än någonsin och de är mycket välbesökta. Vi älskar helt enkelt fika och kaffe. Men är det då värt det med dyrare kaffe? Många experter säger det, men för oss vanliga människor så är nog ett vanligt kaffe gott nog. Rättvisemärkt och ekologiskt kaffe drar givetvis upp priset per kilo med några kronor, men det är något som många hushåll väljer för sin dagliga konsumtion. Med tanke på arbetsförhållandena för palmmården, som trots sin expertis i kaffeframställandet behandlas så dåligt, är rättvisemärkt kaffe definitivt något som alla hushåll borde fortsätta med.

 

Related Posts

_