Kaffets och chokladens historia!

Det är inte alltid vi tänker på ursprunget till våra favoritdrinkar eller matvaror, men all mat i världen har ett ursprung med en unik historia. Här nedan kan du läsa mer om kaffets och chokladens ursprung som har en intressant kultur bakom sig.

Chokladens historia!

Visste du att chokladen och kakaon har en historia som sträcker sig mer än 5000 år tillbaka? Ja, faktum är att före chokladen kom till Europa med de europeiska kolonisatörerna var chokladen en helig råvara för mayafolket i nuvarande Mexiko och Centralamerika. Kakaon var även vanlig valuta bland aztekerna och mayafolket. Chokladen hade alltså en stark betydelse för dessa ursprungsinvånare i Amerika som hade utvecklats från helig dryck till medicin.

I början ansåg Mayafolket att chokladen var mer som medicinsk dryck men blev alltmer en tradition som började drickas och ätas av alla, då smaken var god och hade kulturell historia. Själva ordet choklad kommer från det aztekiska ordet “xocoatl” som betyder choklad på detta språk och refererar till den bittra drycken som görs med kakaobönan. När européerna sedan översatte ordet till latin, så kallades bönan för ”Theobroma Cacao” som betyder ”mat för gudarna”. Detta visar även på dess historiska arv hos aztek- och mayafolket i Centralamerika som ansåg att bönan var en helig växt från gudarna. När Columbus anländer till landet som skulle heta Honduras, så anlände han på den karibiska ön Guanaja utanför Honduras kuster – där han blev erbjuden kakao av lokala ursprungsinvånare. Han tog sedan med sig kakaon till Spanien men det var få som tyckte om smaken. Några årtionden senare när kolonisatören Hernando Cortés besökte aztekernas hemstad i nuvarande Mexico City, blev även han bjuden på choklad med olika blandningar såsom vanilj, chili och cayennepeppar. Cortés var även den första europén som började att importera kakaon till Spanien och Europa. Spanjorerna börjar sedan att göra drycken mer söt och inkluderade rörsocker istället för honung som hade varit mer traditionellt hos mayafolket. Sedan dess har chokladen varit populär världen över!

Kaffets historia!

Det är inte många som vet att kaffets historia börjar i det östafrikanska landet Etiopien! De tidigaste spåren av kaffeodlingar har nämligen hittats i just detta land. Dock finns de tidigaste bevisen på kaffetraditionen i dryckesform i Yemen och Egypten. Där började kaffet att göras populärt på 1400-talet. I Etiopien var kaffetraditionen kopplad med kyrkan och munkarna, då det var så kunskapen om kaffebönan började spridas. Om du vill ha ekologisk kaffe kan du även hitta det på matkassetopplistan.se för att se vilken variant som är din favorit. Det var även så som kaffet spred sig till Yemen och den arabiska halvön. Redan på 1500-talet var kaffet en försäljningsvara i länder som Egypten, Turkiet, Syrien och Iran. Drycken dracks ofta i så kallade ”kaffehus” eller ”gahveh khaneh” som började att bli populära i många olika städer i Mellanöstern. Kaffet gjordes alltså inte i hemmet utan var en drink för sociala sammanhang. Denna tradition lever idag vidare, då dessa ”kaffehus” blev populära i länder som Italien och södra Europa. Nuförtiden finns moderna varianter av dessa ”kaffehus” med namn som Starbucks.

Related Posts

_