Olika sätt att göra kaffe på – vilken är din favorit?

Kärt barn har många namn. Och vårt kära kaffe

 

har olika tillverkningssätt! Kaffe är en av de mest uppskattade dryckerna världen över. Den beska och mörka drycken är en riktig adrenalinkick med sin höga koffeinhalt och distinkta smak. Utöver det så har kaffet en mängd olika tillverkningstekniker, där bryggningen kan avgöra smak, arom och beskhet. I Sverige dricker man i snitt 3,2 koppar kaffe om dagen – så, vilken är din favorit-bryggteknik? Följande inlägg kommer handla om de olika teknikerna att brygga kaffe på och hur de skiljer sig åt.

”The Swedish way” – Elbryggaren

Många känner endast till denna teknik, där kaffebönorna köps färdigmalda och redo att utvinnas på arom och vätska. Man placerar ett filter i en kupa, där kaffepulvret sedan sakta sjunker ned i en kanna med hjälp av en stadig ström av vatten. Under kannan sitter en värmeplattan, som gör kaffet rykande hett när det är klart.

Snabbkaffe

För de som har lite tålamod, tid eller intresse så finns snabbkaffet. Då räcker det med att äga en vattenkokare eller en spis. Snabbkaffet, som har storleken av smågrus, löses upp i kontakt med det varma vattnet. Den här tekniken är inte särdeles uppskattad av riktiga kaffefanatiker, då många uppfattar snabbkaffet som en dålig kopia av den ”äkta” varan. Men, likt sexleksaker så har alla olika preferenser och böjelser!

Pressobryggaren

En ganska uppskattad teknik hos de kunniga, är Pressobryggaren. Genom att lägga kaffepulver i botten av en kanna och sedan hälla kokande vatten över, skapas en simpel och manuell kaffebryggarteknik. Genom att pressa ned en stav med en platta ned till, utvinns kaffet.

Trattbryggaren

Om du någonsin besökt en riktig kaffebar, där en äkta och passionerad barista arbetar, så har du nog sett denna teknik. Här används likt elbryggaren ett filter, men inte elen. Genom att koka upp vatten och sedan hälla det över filtret med kaffepulvret i utvinns kaffedrycken. Proceduren upprepas ca. 3 gånger för att uppnå rätt styrka och smak.

Att mala eller inte mala, det är frågan

Många kaffedyrkare svär på att det enda sättet att göra gott kaffe på är att mala bönorna själv. Andra hävdar att det är onödigt. Här finns det inget rätt och fel, det är alltså upp till kaffedrickaren själv att köpa färdigmalna eller hela bönor. Däremot så kan man uppskatta morgonkaffet i högre grad, om mycket möda och tid har lagts ned på det.

Det bästa sättet att brygga kaffe på

Det bästa sättet att brygga kaffe på är upp till var och en. Smaken är, ja, som baken. Även om annat hävdas. Det finns inget rätt och fel när det kommer till kaffebryggning och bönans malning. En sak som däremot kan vara kul är att testa alla olika tekniker, för att ta reda på vilken man gillar bäst. Sedan har man kanske inte alltid tid varje morgon att mala egna bönor och hålla på med trattekniken!

Related Posts

_