Kaffe och choklad – goda vänner

 

Om du gillar både kaffe och choklad vill vi här ge dig några tips på vad du kan göra med dem. Förutom att det förstås helt enkelt går att blanda både kaffe och choklad i dryckform finns det mycket annat du kan göra med dem. I många chokladkakor som man kan baka ingår till exempel kaffe som ingrediens, för att ge lite bitterhet och en smak som en del säkert menade var lite för vuxen när de var barn. Och det är kanske så de flesta känner till kombinationen av kaffe och choklad, i just efterrätter.

Men det går att använda både kaffe och choklad i mat på olika sätt. Förr använde man till exempel kaffesump för att konservera viltkött. Och det går att hämta inspiration från det även idag. Det går till exempel alldeles utmärkt att använda kaffe i till exempel grillmarinader! Det blir en spännande och mörk smak som dina vänner kanske inte först riktigt kan placera. Det går dessutom att marinera rött kött i starkt kaffe. Om du gör det ungefär ett dygn kommer enzymerna i kaffet att göra köttet lite extra mört. Om du planerar att göra en mörk sås till köttet ska du inte vara rädd för att slänga i några bitar mörk choklad. Se bara till att inte använda för mycket och att det inte är en för söt choklad. En finare chokladsort med hög kakaohalt hittar du numera på de flesta matvarubutiker.

Coffee, eggs and sausage breakfast cooking over a campfire. Cast iron fry pan and coffee pot are on a steel grate placed directly over the flame and coals. No people in photo. High resolution color photograph. Horizontal composition.

Inom asiatisk matkultur är det vanligt att dricka te till maten, men det kan också passa med kaffe som dryck till viss sorts mat! Om du till exempel har en mingelfest med andra kaffeälskare kan du servera ett mörkrostat kaffe till antipasto med kryddiga korvar och liknande. Om det är lättare mat passar ett lättrostat kaffe bättre. Tänk bara på koffeininnehållet om det är en riktigt sen måltid!

När det gäller julgodis är det kanske också många som har provat att tillsätta kaffe i chokladpralinerna eller kolan, men det går faktiskt också att lägga in sill med kaffe! Ett starkbryggt kaffe ersätter då vattnet som normalt ingår i sillreceptet. Det kan vara något extra spännande att lägga till julbordet!

Related Posts

_