Kaffe kom ursprungligen från Etiopiens bergstrakter. Det lär ha varit en fåraherde som upptäckte att några röda bär från en viss buske hade uppiggade egenskaper, när han såg sina får hoppa och skutta omkring mer än vanligt efter att de hade ätit av dem. Till en början lade man den råa bönan i vatten och drack det som det var, eller krossade dem och blandade med fett, för att på så viss enkelt kunna ta med dem när det behövdes uppiggande färdkost.
Att man kunde äta dessa bönor och få en uppiggande effekt var en nyhet som spred sig snabbt, och när den kom till Turkiet kom man på att bönan kunde rostas. Det var i och med detta som man började mala rostade bönor och drycken började ta sig uttryck så som vi känner den idag – en varm, mörk och slät vätska.
När kaffet först kom till Sverige kunde man köpa det som medicin på apoteken, och detta var i slutet av 1600-talet. Kaffet var då mycket dyrt och kunde naturligtvis endast drickas av de med mycket god ekonomi.
Det blev dock snabbt populärt och handeln med kaffe ökade riktigt snabbt. Så pass snabbt att det blev svårt att kontrollera och störde övrig handel, så vid sammanlagt 5 tillfällen har det införts kaffeförbud i Sverige! Det senaste var dock under 5 år i början på 1800-talet, så sedan dess har de som behövt oftast kunnat få den välbehövliga koppen på morgonen.
På senare år produceras det kaffe i många länder. I början på 1900-talet var Brasilien den största producenten och har fortfarande den största produktionsandelen på marknaden. 1/3 av produktionen sker där. 1938 kom den första varianten av snabbkaffe, och det var företaget Nestlé som lade grunden för det.
Men precis som med många andra produkter som kräver mycket transport har kaffet under vissa tider varit begränsat. Under bland annat både första och andra världskriget var det ransonering på kaffe, och när den var över kom kaffet att bli en symbol för att man både hade råd med saker igen och att de fanns att tillgå.